Kultúrtörténet, Szappan

Sószappan hettita oroszlánokkal

Nincs arra magyarázat, hogy kit mi érdekel olyan csillapíthatatlanul, tüzesen. De hogy engem miért hoz lázba pont az ókor? Hát normális ez?? Épp belezúgtam a bugyuta arcú hettita oroszlánokba, azért kerültek ezek a sós-szenes szappanokra. Mert a szappanok olyanok lettek, mint egy-egy darab kő: márványozottak, fényesek, kemények.

Hettita oroszlánok

Akit érdekel, itt hallgathat hozzájuk egy kis hettita kiejtést (2:30-nál), és mellesleg találhat érdekes”hun” szöveget is..

Mostanában jutottam el oda, hogy meg kell ismételnem egy-egy szappant, mert annyira jó lett, hogy nem szeretnénk nélkülözni. Eddig mindig csak az új ötletek kipróbálása érdekelt. Most sem fértem a bőrömbe, a recept és a koncepció egy kicsit átalakult. Az előző sószappan olyan volt, mint a telihold. Ez meg sokkal férfiasabb lett, de pont ez az érdekes, hogy mindig meglepetés az egész folyamat.

 

A sószappan csoda jó dolog! Mivel sok sót tartalmaz, meggátolja az izzadást, semlegesíti a verejték szagát. Ha nem a kezünkben habosítjuk, hanem közvetlenül a testen használjuk, a sószemcsék enyhén radírozzák a bőrt. Összetétele folytán nagyon jól habzik, tisztít, és mivel 10%-ban tartalmaz el nem szappanosodó olajokat, (főleg shea vajat); nagyon jól ápolja, táplálja is a bőrt. Van benne indiai citromfű és japán menta illóolaj, de leginkább enyhén kénes gyógyvíz szaga van, amit én nagyon szeretek.

Ezekből készült a szappan, plusz kecsketejből, de az lemaradt a képről

A felhasznált sómennyiség a föld két, egymástól távol eső tájáról származik. Az egyik, a parajdi só finomítatlan, adalékanyag mentes, szürkés kristályokat is tartalmazó só. Erdélyben, Szováta közelében található Parajd, ahol ma is bányásznak, de a bánya egyben múzeum is. Klímája miatt gyógyászati célokra is használják a bányát.

Parajdi sóbánya

A másik só, amit használtam, a Kala namak névre hallgató indiai fekete só. Ez a finomítatlan só fekete-barna tömbök formájában számtalan fontos ásványi anyagot, többek közt vasat és ként tartalmaz. A vasoxid adja a színét, a rózsaszíntől a szürkésbarna árnyalatokon át a feketébe hajló sötétbarnáig. Illata a gyógyfürdők kénes vizére emlékeztet, íze enyhén füstös, fűszeres, a tojás ízére hasonlít. Fürdősóként érdemes alkalmazni, méregtelenítő hatása miatt.