Szappan

Zi cao, a bőrbarát természetes lila szappan

A zi cao ( 紫草  Lithospermum Root) névre hallgató gyógynövény fél éve olívaolajban ázva várta ezt a pillanatot: szappan készült belőle, méghozzá samponszappan, szuperérzékeny bőrre. Ez a gyógynövény Kínában elterjedt, jól ismert, a kínai gyógyászat belsőleg is alkalmazza. Szappan szempontjából annyit kell róla tudnunk, hogy külsőleg az ekcémás, gyulladásos, sebesedésre hajlamos bőrre használják.

A macerátum szűrése

A zi cao növény, mikor megkaptam, egy zacskó szálas, kuszált, száraz, enyhén talán savanykás illatú gyökérgubanc volt. Betuszkoltam egy üvegbe, és jó szűz olívaolajjal nyakon öntve majdnem egy évig várakozott. Vörös festékanyag ázik ki belőle, de olyan intenzív, hogy egy halloween-partihoz alkalmasabbat elképzelni nem lehet! Amihez hozzáér, mindent összeken! Mivel a zi cao indikátor növény, színét a kémhatás változásával cserélgeti. A vérvörös változata lúg hatására lilára vált át, egy szempillantás alatt.

A szappankákkal történt egy apró baleset, de ez bizony előfordul egy fáradt nap után… elég az, hogy újabb fél év érlelés után valami fantasztikus hatást várok tőle. Lehet hogy lila hajú kamaszoknak és lilás-ősz nagymamáknak fogom ajánlani? Vagy lila hajú vintage-démonoknak.

 

Sokan kérdezték már, mitől samponszappan a samponszappan? Csak azért, mert úgy van a receptje kiszámítva, hogy nincs benne többlet a bőrápoló olajokból, ezért tisztító hatása érvényesül elsősorban. A teljes olajmennyiség szappanná változik. Ebből következik, hogy száraz, töredező hajra a bőrápoló olajokat-vajakat nagyobb arányban tartalmazó szappan is jó lehet, nagyon zsíros bőrre meg a samponszappan is bátran használható. A samponszappanok még attól különlegesek, hogy bennük nem szívesen látott adalék bármi darabos komponens, például a bőrradírozó hatású mákszemek, vagy díszítő céllal használt szirmok.