Ház, kert

Kurgupihusti, a nélkülözhetetlen csodaszer torokfájás ellen

Megjött az ősz, és már be is kellett vetnünk ezt a megfázás elleni elixírt, ami annyira meglepően hatásos, hogy fel merem vállalni a címbeli a titulust. Persze, félig viccből, mert nyilvánvalóan semmi sem csodaszer, de ez…

Vegyünk négy, a konyhában vagy a kertben megtalálható gyógynövényt, öntsünk rá egy kis vodkát, és várjunk 6 hétig – elnagyolva ennyi a recept. (Lent részletesen) Sötét, gyógynövény illatú lé lesz belőle, miután leszűrjük. Spriccelős üvegbe töltve a megfázás, torokfájás kezdetekor gyakran érdemes használni.  Nekünk nagyon bevált, a betegség első tünetei megjelenésekor előkapjuk, és az esetek zömében megszünteti a torokfájást, náthát, köhögést. Fogászati beavatkozások után is nagyon jót tesz, fertőtlenít, gyulladás gátló hatású.

Furcsa neve annyit tesz észtül, hogy torokpermet. Számomra nagy csalódás volt ezt megtudni, mert úgy éreztem, valami csatakiáltás ez a szó, felkiáltójellel a végén képzeltem el, hasonlónak mint az irgumburgum. Olyan varázserejű, hogy elszáll tőle a betegség. Tallinnban járva vettük az első üveggel. Míg a gyógyszerésznő ránk tukmált egy méregdrága torokfertőtlenítő gyógyszert, megláttam az pult lapja alatt ezt a kis üvegcsét, amire latinul is rá volt írva az összetétele. Mivel szimpatikus nekem, mert egyszerű gyógynövényekből áll, ezt is megvettem. A gargarizáló szert csak hazaérve tudtuk volna bevetni, de mire a belvárost körüljártuk, a kurgupihustitól elmúlt a kínzó torokfájás.

A helyet, ahol vettük, be kell mutatnom nektek, mert ez Európa legrégebbi gyógyszertára, ami folyamatosan alapításától kezdve ugyanott működik. 1422-es feljegyzések maradtak fenn róla. Tallinn főterén egy gyönyörűen megőrzött középkori házban található a Raeapteek (Városháza Gyógyszertár).

A Raeapteek épülete, Tallinn

Gyógyszerészeti múzeum is van az épületben, ahol lenyűgöző orvosi és alkímiai eszközöket, régi gyógyászati szereket, felszereléseket láthatunk. Bemutatják a legjelentősebb gyógynövényeket, és kóstolni lehet teakeverékeket az észt mezők növényeiből.

Ezeket mind magam termesztettem

Azért vettem a bátorságot, hogy „lemásoljam” a Kurgupihustit, mert a háztartásban általánosan használt növényekből készül, nem lehet elrontani. Ennek ellenére aki szeretné kipróbálni, kérdezze meg kezelőorvosa vagy gyógyszerésze véleményét!

A recept:

orvosi zsálya 38g (Salvia officinalis)

kamilla 20g (Chamomilla recutita)

oregano 19g (Origanum vugare)

körömvirág 15g (Calendula officinalis)

40%-os vodka 0,5l

1dl70%-os alkohol

1dl glicerin

Ez a mennyiség egy 7dl-es üveghez lett kiszámítva. Egy 4-5 fős családnak a téli szezonhoz, vagy akár egész évre elegendő.

Elkészítése: egy jól kimosott 7dl-es üvegbe szorosan beletöltjük az előzetesen összekevert gyógynövényeket. A növények térfogatától függ, hogy mennyi fér az üvegbe, az a jó, ha egy félujjnyi hely marad fölöttük. Hozzátöltjük a glicerint, és utána felöntjük a vodkával. (Lehetne pálinka is, de annak túl erős az illata) Több részletben kell hozzá tölteni, mert nem szívja be rögtön az összes nedvességet. Nagyon jól rácsavarva a kupakot, 6 hétig érlelni kell szobahőmérsékleten. Érdemes ráírni a kezdő dátumot. Az érési idő alatt többször meg lehet rázogatni. Leszűrni úgy a leggazdaságosabb, ha egy tálba beleteszünk egy szűrőt, erre egy tiszta géz vagy más lyukacsos textil kerül. Ebbe öntjük a az áztatott növényeket. Én egyszer használatos gumikesztyűben erősen ki szoktam csavarni, hogy minden hasznos folyadékot kinyerjek belőle.

Permetező fejjel ellátott üvegbe a legpraktikusabb tölteni, de kiskanállal is adagolgató. Egyszeri adag 3-4 „puff”, vagyis permetezés a szájba, vagy egy pár cseppnyi oldat kiskanálból. Szükség esetén pl. gyerekeknek desztillált vízzel hígítható, esetleg kevés mézzel kiegészíthető. Érdemes csak a használni kívánt adagot hígítani, a tartalékot nem. Egy 20ml-es gyógyszertári üveg szórófejjel kb. 200ft-ba kerül.

Ennyi egy adag: ez minimális alkoholt tartalmaz

Pár érdekesség a kurgupihusti összetevőiről:

Az oregánó

Én a receptben az oregánó miatt lepődtem meg, nem hallottam még arról, hogy a fűszerezésen kívül másra is használják. A következőket találtam róla: A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban sérülések gyógyítására is rendszeresen használták. Az ókori Egyiptomban köhögéscsillapítóként alkalmazták, a középkorban pedig a különböző fertőzések ellen vetették be sikeresen. A leírások szerint használták még mandulagyulladásnál, de bőr– és menstruációs problémáknál például a fürdővízbe szórták. Az ókorban a katonák különösen szerették, mivel megakadályozta a sebek elfertőződését.Az oregánó hatékony alkotóelemei igen széles felhasználási lehetőséget kínálnak. Belsőleg használva ajánlott mikroorganizmusok és különböző baktériumok ellen. Például stapylococcus vagy streptococcus fertőzéseknél, melyek a felső-légúti megbetegedések zöméért felelősek.

 

Az orvosi zsálya

Az orvosi zsályát a halhatatlanság füvének nevezték. Állítólag az ókori rómaiak kizárólag fehér tunikában, előzetesen megmosakodva, tiszta lábbal, mezítláb, vasat véletlenül sem tartalmazó vágóeszközzel gyűjthették a zsályát. A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. A hiedelem a keresztes hadjáratok után Európában is megjelent. Ugyanez a gondolat élt tovább a középkori angol közmondásban is: „Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni.” Azt tartják, hogy a zsályából készült bor, de még a főzete is vágykeltő hatással bír, melyet több ókori orvos is feljegyzett, így a zsálya afrodiziákumként is megállja a helyét. A modern idők herbalistái a gyógynövényt többek között az ínyvérzés, a torokfájdalom, a gégehurut (laryngitis) és a mandulagyulladás (tonsillitis) gyógyítására használják. A zsálya antimikrobiális hatású (baktérium-, gomba-, és vírusellenes): laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy számos fertőzést okozó baktérium ellen hatásos. (Az általában ajánlott dózisokban – a terhes, illetve a szoptató nők kivételével – valamennyi felnőtt számára biztonságosak. Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű zsályát ne adjunk. Májbetegek kérjék ki orvosuk véleményét, mert a zsálya tujon tartalma esetleg megterhelheti a májat.)

A körömvirág

Nagyon sokoldalúan használható gyógynövény. Minket most az érint ezekből, hogy kiváló szer köhögés, meghűlés ellen. Jótékonyan hat az emésztőrendszerre is, összehúzó, antiszeptikus hatása miatt.

 

A kamilla

A kamillát tényleg nem kell bemutatni. Azért kerül a keverékbe, mert nem csak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz.

 

A glicerin

Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag, melyet széles körben alkalmaznak. Íze enyhén édeskés, Élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák. Gyógynövénykivonatok esetén az alkohol (etanol) helyettesítésére, részleges kiváltására használják.

Külön köszönet Csányi Tamás gyógyszerésznek a konzultációért!