Ház, kert

Paradicsommag betakarítás

Szeptember lett, itt az ideje a jövő évi palántázáshoz begyűjteni a paradicsom magokat! Ilyenkor nem csak a saját termésből rakunk el, hanem ha látunk valami izgalmas fajtát, lecsapunk arra is. Szeretem dokumentálni, papír zsebkendőre ragasztgatni a magokat, ilyenkor elképzelem, hogy elültetem majd, és mind gyönyörűen kikelnek. Saját leve rögzíti oda a papírra őket, és jól kiszárítva, bedobozolva tesszük el a következő tavaszig. Ültetéshez csíkokra lehet vágni, mint a drága bolti ültető szalagot, és a zsebkendő darabkákkal együtt kerül a földbe a mag.

Gyönyörű ez a cirmos, de nagyon fogékony a betegségekre. Nem is olyan finom, mint a hagyományos fajták. Díszparadicsom!
Ők kevésbé csinosak, de az egyik legkedveltebb fajta. Hatalmasra megnőnek.

A palántázással időnként bajok szoktak lenni: vagy későn kezdünk hozzá, vagy túl korán, és akkor a kiültetésig túlságosan felnyurgulnak a palánták – de ez egy másik történet, nem most van az ideje. Szabad földbe is ültethető a paradicsom, ami ha nem fagy el, hamar leelőzi a cserépben dédelgetett rokonát. Van elég mag a paradicsomban, bátran meg lehet próbálni mindkét módszert tavasszal!

Jól kiszárítva üvegben is tárolható a készlet. Ezt szeretem, mert szép, és tavasszal kínálja magát a palántázáshoz. Papírzacskóban viszont jobban eláll, nem fenyegeti a penészedés.

 

Hangulatkép: eresz árnyékában a száradó magok, kint még a rekkenő hőség. Már most a jövő nyárra várok!